Trøffel

Vi elsker kortreist mat og lokale råvarer fra Telemark. Men noen råvarer ligger tett opp mot hjertet, som vi må litt lenger unna for å få tak i.

Trøffel kan brukes til så mangt, og rives gjerne over retten rett før servering, litt som parmesan på en bolle med pasta. Trøffel er egentlig en sopp som vokser under bakken, gjerne nær stammen på trær. Den vokser flere steder (og har til og med blitt funnet i Telemark!) men de aller beste synes vi, kommer fra Alba og Asti i Piemonte i Italia. Det har en ganske heftig kilopris (en hvit trøffel på 1,5 kg ble solgt på auksjon til 1,5 millioner kroner. Man handler i gram, på samme måte som…).

Man trenger heller ikke så mye av den. Den smaker ikke så mye. Men den tar det igjen i lukt. Litt revet over en rett løfter det meste, så om du kommer til oss og ber om “trøffel-tillegg” så pass på å stikk nesa de dypt ned i tallerken før du begynner å spise
Trøffel må luktes for å beskrives. Men klassiske sammenligninger er høst, litt hvitløksaktig, jordsmonn, sopp, sex, nytt lær. Men det må virkelig bare prøves.

 

Sort Albatrøffel

Vi har ofte trøffel i hus som du kan be om som et tillegg på en hver rett (bortsett fra, for det meste, dessert. Du kan, men vi kan ikke anbefale det. Som regel). Og hvert år arrangerer vi en trøffelfestival. Følg med på sosiale medier for hva vi holder på med!